Trimestrul 1 de sarcină

Trimestrul 1 – Include săptămânile 1-13

Săptămânile 1 – 2 de sarcină

Are loc pregătirea hormonală a uterului pentru implantare și ovulație.

Săptămâna 3 de sarcină

Are loc fecundația (contopirea ovulului cu spermatozoidul) și călătoria zigotului nou format către locul de implantare. De la fecundație până la implantare vor trece 6-12 zile, în funcție de mai mulți factori.

Săptămâna 4

Are loc implantarea. Începe procesul de dezvoltare a embrionului și a placentei primare. Din acest moment se produce hormonul de sarcină, care va determina, în următoarele zile, testul de sarcină pozitiv.

Tot acum, puteți simți simptomele precoce de sarcină:

• durere mamară mai intensă decât cea premenstruală;

• uneori spotting în ziua implantării (sânge în cantitate foarte mică – a nu se confunda cu menstruația).

Test de sarcină pozitiv

Săptămâna 5

Se poate vedea o sarcină incipentă la examenul ecografic endovaginal.

Săptămâna 6 de sarcină

Bătăile de inimă ale embrionului pot fi evidențiate la examenul ecografic. Pe parcursul acestei săptămâni, senzația de greață se accentuează și pot apărea poftele. Se instalează o oboseală accentuată.

Săptămâna 7

Caracteristicile faciale ale embrionului devin vizibile (ochii, urechile și nările). Membrele încep să crească, iar corpul are acum 8 – 9 mm. Disconfortul pe care îl veți simți poate include puseuri de transpirație, dureri de cap, iar starea de vomă se poate accentua. 

Săptămâna 8

Este marcată de două evoluții importante – se formează sistemul digestiv al bebelușului și scheletul. Cel târziu în această săptămână trebuie să vă prezentați la prima consultație prenatală. În mod ideal, recomandăm ca aceasta să aibă loc la 5 – 6 săptămâni de sarcină.

Săptămâna 9

Embrionul devine făt, începe să se miște, structura lui osoasă devine mai puternică. Tot acum apar degețelele. Uterul crește suficient cât să creeze senzația de urinare mai frecventă. Poate apărea și acneea.

Săptămâna 10

Senzația de greață începe să se diminueze. Explicația? Între săptămânile 10 – 14 se formează organele genitale specifice sexului fetal. Creșterea bebelușului este din ce în ce mai rapidă, iar nivelul hormonilor începe să se stabilizeze.

Săptămâna 11

Fătul măsoară aproximativ 5 cm, iar trăsăturile sale fizice sunt din ce în ce mai bine conturate. Dispare hernia ombilicală fiziologică. Este perioada în care recomandăm efectuarea testelor prenatale, ce pot determina riscul de boli genetice ale fătului.

Săptămâna 12

Părul și unghiile bebelușului încep să crească. Acum se recomandă efectuarea ecografiei morfologice de trimestrul 1 și dublul test.

Săptămâna 13

Fătul ajunge să aibă o greutate de aprox 30 grame. Este ultima săptămână a trimestrului 1. Deja se vede un început de burtică.

StoreDay România Tutoriale IT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.