Trimestrul 2 de sarcină

Trimestrul 2 – Include săptămânile 14-26.

Săptămâna 14 de sarcină

Fătul începe să semene din ce în ce mai mult cu un nou-născut. Sânii viitoarei mămici cresc în volum – începe pregătirea lor pentru alăptare.

Săptămâna 15

Uterul creează presiune asupra celorlalte organe. Acest lucru se poate traduce prin senzații de înțepături. Nu e un motiv de îngrijorare. Dacă aveți tenul de culoare închisă poate să apară așa-numita „mască de gravidă” – pete pigmentare în zona nasului, frunții și pe obraji.

Săptămâna 16

Fătul are aproximativ 150 g, iar sarcina intră într-o perioadă de dezvoltare accelerată. Începând de acum, veți putea simți primele mișcări ale bebelușului. La ecografie, veți putea distinge tot mai clar trăsăturile bebelușului.

Săptămâna 17

Bebelușul dezvoltă un strat fin de grăsime, iar viitoare mămică va constata că și ea a luat un pic mai mult în greutate. Sexul bebelușului poate fi determinat cu exactitate la această vârstă.

Săptămâna 18

Este marcată de creșterea ritmului mișcărilor bebelușului. Tot din această săptămână, bebelușii încep să auda sunetele din exterior, întrucât li se dezvoltă urechea și sistemul auditiv.

Săptămâna 19

Picioarele bebelușului s-au mai alungit, iar pielea începe să fie învelită de o substanță uleioasă, cu aspect albicios ce are rolul de a-l proteja în lichidul amniotic.

Săptămâna 20

Ați ajuns chiar la jumătatea perioadei de sarcină.Sarcina devine vizibilă la exterior, la majoritatea femeilor.

Săptămâna 21

Este momentul ideal pentru examenul de morfologie fetală de trimestrul 2. Acum pot fi evaluate majoritatea structurilor fetale.

Săptămâna 22

Bebelușul cântărește aproximativ 400 de grame. Odihna este esențială pentru viitoarea mămică.

Săptămâna 23

Părul începe să îi crească și uneori este vizibil în imaginile ecografice. Amprentele unice ale bebelușului se formează tot în această săptămână. 

Săptămâna 24

Bebelușul este considerat matur și poate supraviețui în afara uterului, cu un tratament medical adecvat.

În săptămâna 25

Medicul va avea în atenție eventualele complicații: hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabetul gestațional,etc.

Săptămâna 26

Bebelușul va avea în jur de 800 de grame. Medicul îți va recomanda, să faci un test de toleranță la glucoză, cu ajutorul căruia se poate identifica diabetul gestațional.

StoreDay România Tutoriale IT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.